Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Látnivalók Norvégiában képes leírás - Norvégia.tlap.hu
részletek »

Látnivalók Norvégiában - Norvégia.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: norvegia.tlap.hu » Látnivalók Norvégiában
Keresés
Találatok száma - 5 db
Bergeni akvárium

Bergeni akvárium

A bergeni Akvárium Norvégia legnagyobb és legrégibb ilyen intézménye. Európa egyik nagy tengeri élővilág gyűjteménye. 225 fokos látószögű szupervideo a tenger élővilágáról. 9 nagyobb és 42 kisebb akvárium, 3 szabadtéri medence fókákkal és pingvinekkel. 90 fős étterem, rendezvényközpont. Egész évben nyitva van.

Heddal fatemploma

Heddal fatemploma

1100 és 1300 között mintegy ezer fatemplom épült Norvégiában, napjainkra azonban alig harminc maradt fenn közülük. Épségben megőrzött fatemplomok csak Dél-Norvégiában láthatók, noha régészeti leletek igazolták, hogy ilyen építmények Észak-Európa egész területén előfordultak. A fatemplomok az 1800-as években kerültek az érdeklődés homlokterébe Johannes Flintoe és J. C. Dahl romantikus festményei révén, az építészek ebben az időszakban kezdték el felmérni és nyilvántartásba venni a bontással fenyegetett templomokat. A jelentős régi épületek fennmaradásáért küzdő lelkes csoportok 1844-ben szervezetet alapítottak Társaság az Ősi Norvég Műemlékek Megóvásáért néven. A társaság ma nyolc fatemplom fenntartásáról gondoskodik, négy másik pedig szabadtéri múzeumban került elhelyezésre. A hagyományos norvég faépítkezési technika, norvég szóval lafting, lényege, hogy rovással összeerősített gerendákból vízszintes elrendezéssel masszív falakat húznak fel. A fatemplomok esetében alkalmazott szerkezetnél viszont a függőleges cölöpökből álló vázat szintén függőlegesen egymáshoz illesztett magas falpalánkok egészítik ki....

Lillehammer Olympiapark

Lillehammer Olympiapark

Lillehammer Olympiapark Az 1994-es téli olimpiai játékok nyomán továbbhasznosítható sportlétesítmények maradtak hátra, amelyeket a Lillehammeri Olimpiai Park kezel. A Håkons Hallt, ahol az olimpia jégkorong mérkőzései zajlottak, nem csak sportesemények, hanem kongresszusok, kiállítások, koncertek rendezésére is használják. Ugyancsak helyet ad kereskedelmi rendezvényeknek is a Birkebereinen Sístadion. A város egyik jelképe a Lysgårdsbakkene Síugró Aréna környezetbe simuló mesterséges dombja. Többféle téli sport helyszíne a Kanthaugen Szabadstílus Aréna (szánkó, tobogán stb.). Olimpiai helyszín volt a Lillehammer belvárosától 15 kilométerre fekvő hunderfosseni bobszánkó pálya is. Az olimpiai létesítmények. A Maihaugen skanzen Norvégia legnagyobb szabadtéri múzeuma, amely 185 épületet mutat be (többnyire Lillehammerből, illetve a Gudbrandsdalen völgyből), köztük az 1150 körül épült Garmo fatemplom. A Flygelet művészeti múzeum A PS Skibladner, a világ legrégebb óta (1856-tól) szolgálatban álló keréklapátos gőzhajója. A drotteni sziklafaragások (Fåberg, a Gudbrandsdalslågen folyótól nyugatra). Sjusjøen sícentrum (már Ringsaker községben, Lillehammertől 20 kilométerre keletre).

Lofot-szigetek

Lofot-szigetek

Lofot-szigetek A Lofotok vagy Lofot-szigetek (norvégül: Lofoten) szigetcsoport és hagyományos régió Norvégia északi részén, Nordland megyében. Bár a sarkkörön belül fekszik, olyan meleg időszakai vannak, amelyek rekordszintű hőmérsékleti anomáliát képviselnek a szélességi körön. A Lofotok hegyeit alpesi stílusú gerinceik, csúcsaik és gleccsereik vonzóvá teszik a hegy- és sziklamászás kedvelői számára, bár az itteni hegyek nem emelkednek 1200 méternél magasabbra. A legfontosabb hegymászóközpont Henningsvær Austvågøyán. A hegymászók leggyakrabban Austvågøya és Moskenesøya hegyeit választják. A szigeteknek kiterjedt kerékpárúthálózata van, többnyire a partok mentén, de akadnak 3-400 méteres emelkedők is. Ballstad and Nusfjord között külön kompjárat jár, hogy a biciklisek elkerülhessék a hosszú és meredek Nappstraum alagutat.

Vigeland park és Múzeum

Vigeland park és Múzeum

Vigeland park és Múzeum A Vigeland Park a legnagyobb szobor parkban a világon, amit egy művész készített A park állandóan nyitva áll, hogy a látogatók megtekinthessék minden évben. Az egyedülálló szobor park Gustav Vigeland életműve, a több mint 200 szobor bronzból, gránitból és kovácsoltvasból készült 1939 és 1949 között. A legtöbb szobort öt egység mentén helyezték el egy 850 méter hosszú tengelyen, melynek részei a fő kapu, a híd és a játszótér, a szökőkút, a Monolith fennsík és a Wheel of Life.

Tuti menü