Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Norvégia Fjordok képes leírás - Norvégia.tlap.hu
részletek »

Norvégia Fjordok - Norvégia.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: norvegia.tlap.hu » Norvégia Fjordok
Keresés
Találatok száma - 6 db
Geirangerfjord

Geirangerfjord

A Geirangerfjord (Geirangerfjorden) egy fjord Norvégia Sunnmøre tájegységében, Møre og Romsdal megye déli részén. A Storfjord 15 kilométeres oldalága. A végénél fekszik az apró Geiranger falu. A fjord az ország egyik leglátogatottabb idegenforgalmi célpontja, és 2005 óta - a Nærøyfjorddal együtt - a Világörökség része. A világörökségi címet veszélyeztetik azok a tervek, amelyek szerint elektromos távvezetékeket vezetnének keresztül rajta. A Geirangerfjordot folyamatosan veszélyezteti az Åkerneset hegy, amely bármikor beleszakadhat a vízbe. Egy hegyomlás szökőárt válthat ki, amely tíz percen belül több környékbeli települést, köztük Geirangert és Hellesyltet is elérné. A fjord mentén néhány elhagyott gazdaság található. A Storfjordens venner nevű egyesület végzett rajtuk némi helyreállítást. A leggyakrabban látogatottak közülük Skageflå, Knivsflå és Blomberg. Skageflå gyalog is elérhető Geirangerből, míg a többi csak vízi úton közelíthatő meg. A fjordnál számos lenyűgöző vízesés is található.

Lysefjord

Lysefjord

Lysefjord 40 km. hosszu, 650-1950 m. széles és 455 m. mély öböl Norvégia partján; a Stavangerfjord folytatása. Közel 1000 m. magas sziklafalak zárják körül, körülbelül 10.000 évvel ezelőtt alakult ki. A Szószék Rock A Szószék Rock (Preikestolen) talán a legismertebb az összes turisztikai látnivalók közül Rogalandban. A fennsík 604 méterrel a tengerszint feletti magasságban található a Lysefjord északi oldalán. Mintegy 80.000 ember látogat el a Rock Szószékhez a négy nyári hónapban. A fennsíkról csodálatos a kilátás Lysefjordra és a környező hegyi tájakra. Másik látványosság a Kjerag fennsíkon található, a fennsík nyugati oldalán, ahol egy 5m³-es szikla van beékelődve egy hasadékba 1000 méter magasan Lysefjord felett.

Nordfjord

Nordfjord

A Nordfjord Sogn og Fjordane megye északi részén, nem messze található a Geirangerfjordtól és a Sognefjordtól. Ez a hatodik leghosszabb fjord Norvégiában. Itt található a híres Briksdal gleccser, Észak-Európa legnagyobb gleccsere.

Norvégia Fjordjai

Norvégia Fjordjai

Angol nyelvű utazási oldal, ahol minden információt megtalálunk ahhoz, hogy Norvégiában felkeressük a kiválasztott fjordot. Információk, kikapcsolódási lehetőségek, szállások, téli sportok, képek az adott fjordnál vagy annak közelében. Minden amit a Norvég fjordokról tudni kell.

Norvégia: Hegyek és fjordok

Norvégia: Hegyek és fjordok

A part mentén haladva, a tenger számos helyen mélyen benyúlik a hegyek közé, megalkotva így a világhírű norvég fjordokat. A norvég fjordokon hajózva olyan környezet tárul az ember szeme elé, mely a világon csak nagyon kevés helyen található. A fedélzeten

Sognefjord

Sognefjord

Sognefjord - Norvégia leghosszabb és legmélyebb fjordja. A világ egyik legszebb utazási célpontja. A Sognefjord Norvégia legnagyobb fjordja, a világon pedig a grönlandi Scoresby Sund után a második legnagyobb. Sogn og Fjordane megyében található (részben a megye névadója), Norvégia nyugati Vestlandet földrajzi régiójában. Bergentől mintegy 72 kilométerre északra indul és 203 kilométer hosszan nyúlik be a szárazföldbe, a kis Skjolden faluig. A Hella kompkikötő a Sognefjrod északi partján, az Rv55-ös útnál. A Sognefjord a Storehaugen hegyről, balra lent Kaupanger falu.A fjord legnagyobb mélysége 1309 méter. Fő ágának átlagos szélessége mintegy ötkilométer. A fjordot övező sziklák 1000 méteres és még nagyobb magasságokba emelkednek.

Tuti menü